ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Misjonshotellene skulle beskytte mot fyll og slåssing

Misjonshotellene var både misjonsredskaper og skulle sikre at unge kvinner ikke kom i ulykkelige situasjoner. Nå er alle nedlagt, og kristenfolket må ut av byen for å finne hoteller uten alkohol.

ANNONSE
ANNONSE

Hotell Terminus

  • Ble grunnlagt i 1899 som Bergen Missionshotel. Misjonshøvdingen Andreas Lavik og hans kone Margrethe ble ansatt som husfar og bestyrerinde.
  • I utgangspunktet var det tre kjøpmenn som gikk inn med kapital. Men allerede ved opprettelsen ble det vedtatt at fire misjonsorganisasjoner skulle dele halve utbyttet mellom seg. Etter hvert ble eierandelene til kjøpemennene overdratt til misjonsorganisasjonene. Bergen Indremisjon var største eier i 1931.
  • Terminus-navnet ble overtatt da misjonshotellet overtok og flyttet til Grand Hotel Terminus i 1959.
Nyhet

– Dette var misjonsredskaper av beste kvalitet! Her kunne man virkelig så ut Guds ord!

Slik beskriver indremisjonsveteranen Gunnar Prestegård misjonshotellene som var viktige institusjoner i Kristen-Norge i forrige århundre. Han antar at han har bodd på «minst halvparten» av landets misjonshotell. Rett etter 2. verdenskrig var det hele 40 bynære misjonshoteller i Norge. Nå er alle borte.

– Det var en rik velsignelse og gave å få bo på disse bærene av den kristne kulturtradisjonen. Den satt i hele miljøet og i veggene, sier han.

De store misjonsorganisasjonene som Norsk Luthersk Misjonssamband og Indremisjonsselskapet var gjerne inne på eiersiden. For eksempel var det kjente misjonshotellet Hotel Terminus i Bergen eid av blant annet til Bergen Indremisjon og Det norske misjonsselskap. Da det ble etablert i 1899 som Bergen Missionshotel, ble indremisjonshøvdingen Andreas Lavik ansatt som husfar, mens hans kone Margrethe var «bestyrerinde».

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer

Prøv Vårt Land digitalt i 3 uker gratis

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne.