ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Nå kan vi omskrive barnas fremtid

På fire år har vår evne til å forutsi en persons helsefremtid ved hjelp av gener økt dramatisk. Samtidig har vi fått teknologi som lar oss endre gener permanent.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

Stefan Vîlceloui (40) synes det er bra å vite mer om genene og bruke vitenskap til å slippe sykdom. Men han understreker at kunnskapen om gener kan brukes både godt og dårlig, og at det krever modenhet av samfunnet å bruke den.

Foto: Joakim S. Enger
Vis bildetekst

Genom

  • Genom, et individs eller en enkelt celles totale DNA-innhold; omfatter DNA i cellekjernen pluss den lille mengden DNA som er lokalisert til mitokondriene. Genom brukes ofte for å betegne «summen av genene» i en enkelt celle hos et individ. Begrepet brukes også i betydningen av en arts DNA, som f.eks. «det humane genom».
  • Kilde: Store norske leksikon
Nyhet

– Det er en god ting å vite mer om gener og kunne hindre sykdommer, sier Stefan Vîlceloui (40), som rusler over Youngstorget i Oslo med sønnen på tre måneder.

Vîlceloui forteller at uten vitenskapen ville han og kjæresten ikke hatt barn. De prøvde i ti år, og fikk sønnen ved assistert befruktning.

Men den nybakte faren er usikker på hvilke muligheter moderne genteknologi bringer med seg, for eksempel om den kan helbrede en sykdom du allerede har.

LES MER: Jacob Jervell fikk rett om assistert befruktning. Men ingen bryr seg

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer

Prøv Vårt Land digitalt i 3 uker gratis

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne.