ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Nå kan vi fjerne alvorlig sykdom med genteknologi

Ny teknikk gjør det mulig å klippe vekk sykdomsgener før vi blir født. Bør man det? Debatten raser blant forskere.

ANNONSE
ANNONSE

Crispr

  • En forkortelse for genredigeringsteknikken som er inspirert av hvordan enkelte bakterier beskytter seg mot virusinfeksjoner.
  • I sitt DNA har bakterier spesielle sekvenser kalt Crispr (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats), som stammer fra virus.
  • Når en bakterie infiseres, kopieres Crispr-sekvensene til arvestoffet i viruset (RNA), som deretter brukes av et enzym kalt Cas9 til å kutte virusets matchende DNA.
  • Det samme systemet, med enkle tilpasninger, kan brukes til å kutte og bytte ut spesifikke sekvenser i menneskets DNA.
  • Kilde: Bioteknologirådet
Reportasje

Å endre menneskets gener på detaljnivå er ikke lenger science fiction. En ny metode gjør det mulig å klippe og lime i menneskets gener.

– Vi kan endre genene på helt nye måter. Det ses på som en bioteknologisk revolusjon og kan gi oss mulighet til å behandle sykdommer vi aldri har kunne behandle før, sier Sigrid Bratlie Thoresen.

Hun er genforsker og ansatt i Bioteknologirådet. Teknikken hun snakker om kalles Crispr. Alzheimer, kreft, HIV, Huntingtons sykdom, muskelsykdommer og blindhet er blant sykdommene forskere håper å behandle med den nye teknologien.

Det store forskningstidsskriftet Science kåret Crispr til årets vitenskaplige gjennombrudd 2015. Men den etiske debatten skaper rabalder. Å bruke genteknologi til å behandle eller forhindre sykdom byr på utfordringer. Er det for eksempel greit å endre genene til et menneske, før det blir født?

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer

Prøv Vårt Land digitalt i 3 uker gratis

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne.